Rahtinosto ja naatin talteenotto
Hämeen Helppo Nosto Oy on koko olemassaolonsa aikana tarjonnut myös rahtinostopalvelua. Mikäli harkitset sokerijuurikkaankorjuun ulkoistamista, oikea aika päättää asia on viimeistään elokuu. Rahtinostosopimuksen tekeminen riittävän aikaisin takaa Teille pääsyn nostosuunnittelun piiriin. Nostokaudella tilattu rahtinosto toteutetaan vain mahdollisuuksien mukaan vaarantamatta jo sovittua osakas- ja rahtinostoa. Lisäksi ennakkoon tilattu rahtinosto on selvästi edullisempaa kuin kampanjan aikana tilattu nosto.
Hämeen Helppo Nosto Oy suorittaa sokerijuurikkaan korjuuta saksalaisvalmisteisella Holmer T4-40 nostokoneella. Kuusivantaisen nostopöydän laahavannasrungot on säädettävissä 48 - 50 cm:n rivivälille. Runkojen lineaarinen liikkuvuus sivusuuntaan on n. 70 mm (+/-35 mm), joten riviväli voi vaihdella em. rajoissa. Kylvö tulisi tehdä 6, 12 tai 18-rivisellä kylvölannoittimella, jolloin kylvösauma osuu aina nostosaumaan. Koneilla on korjattu ja korjataan myös 5-,7-, 8-, 9-rivisellä kylvettyjä juurikaslohkoja. Tällöin kylvösauman tarkkuus ratkaisee noston onnistumisen. Yleensä nosto em. lohkoilla onnistuu hyvin ja nostotappiot jäävät kohtuullisiksi. Poikkeuksena multamaat, jossa kylvösauma "elää" helposti ja jossa juurikas on löyhästi maassa kiinni. Parhaaseen nostotulokseen päästään noudattamalla annettuja ohjeita/suosituksia.
Kylvä 6-kerranteisella kylvölannoittimella
Säädä riviväli 48 - 50 cm:in, joka kuudes riviväli muutaman sentin leveämpi kuin normaali riviväli.
Pyri suoriin riveihin
Jätä vähintään 35 päisteriviä
35:n päisterivin (n. 17 metriä) vaatimus on ehdoton. Vaikka kääntösäde on nostokoneen pituuteen nähden ( 15 m) saatu nivelrungon avulla pieneksi (sisähalkaisija 6,50 m) vaatii tehokas nosto riittävästi päistetilaa. Päistettä voidaan tarvittaessa leventää. Leventäminen poikittaisella nostolla on helppoa ja nostotappiot maltillisia (n.20%) Riittävä päistetila on myös tärkeä turvallisuustekijä. Lohkojen avaukset pyritään tekemään valoisaan aikaan, vaikka yhtiö nostaa juurikasta läpi vuorokauden. Tällöin yövuoroon tulevalla kuljettajalla ei ole lohkomuodosta, kaltevuuksista tai muista "sudenkuopista" mitään tietoa.
Yhtiö ei edellytä isäntäväen paikallaoloa nostettaessa. Riittävät ohjeet lohkon löytämiseksi, aumapaikkojen selvä merkitseminen maastoon/pellolle ja avauspaikkojen merkitseminen n. 100 metrin välein peltoon jättämällä kylvön vajaaksi (kylvöhauki). Jos haluatte olla mukana nostossa kertokaa siitä kuljettajalle ja pyytäkää lupa hyttiin nousemiseksi. Varsinkin yönostossa tai nostettaessa polveikkaita kuvioita jossa on useita eri kylvösuuntia, isäntäväen läsnäolosta on apua. Koneissa on luonnollisesti matkapuhelin, joten kaikki ohjeet voidaan antaa vaikka lomamatkalta. Muita yhtiön edellyttämiä toimenpiteitä on pinnalle ulottuvien maakivien, lähteiden ja muiden kosteiden paikkojen merkitseminen esim. aurausviitalla. Mahdollisessa konevauriossa, jonka syyksi paljastuu esim merkitsemätön maakivi, yhtiö tulee perimään tästä aiheutuvat kustannukset työnteettäjältä. On myös hyvä tiedostaa koneen massiivinen koko; leveys 3,3 metriä, korkeus 4 metriä, pituus 15 metriä ja paino 31 tonnia. Koneen mahtuminen kapeille peltoteille, peltoliittymien leveys ja mahdollisten siltojen kantavuus tulee varmistaa ennen nostoa. Nostovalmiudessa tyhjennyskuljetin ylösnostettuna vaaditaan 6 metrin vapaa korkeus sähkölinjoihin.
Koneissa on monipuolinen korjuutietokone, joka antaa tietoa esim. korjuu pinta-alasta ja työn tehokkuudesta.
Nostokoneissa voidaan käyttää pikakiinnitteisiä naattikuljettimia, jolla voidaan naatti korjata vieressä kulkevaan traktorin perävaunuun. Yhtiö perii ainoastaan kytkentämaksun / liitäntä.
Holmer korjuukoneiden selviytymiskyky vaikeissa nosto-olosuhteissa on omaa luokkaansa verrattuna perinteisiin traktorilla hinattaviin korjuukoneisiin. Nostopään edessä oleva naattisilppuri poistaa tehokkaasti naatin ja mahdolliset ruiskutusvirheet (lue rikkaruohot). Nopeudeltaan säädettävät askeltavat vantaat ja pakkosyöttökumit nostavat löyhästikin maassa kiinni olevat juurikkaat. Hyvin lähellä maan pintaa kulkeva etummainen valssi viimeistelee hyvän noukinnan. Toinen valssi levittää juurikasmassan keskeltä reunoille jolloin puhdistusmatka valsseilla pitenee. Kuuden pitkän ja kahden lyhyen valssin jälkeen juurikkaat siirtyvät kuljetinmatolle, joka kuljettaa ne kolmelle perättäiselle kierrosnopeudeltaan säädettävälle puhdistusruletille. Ruleteilta juurikkaat siirtyvät kehäelevaattorille, joka nostaa ne säiliöön, jossa säiliökierukka jakaa ne tasaisesti koko säiliöön. Kuljettajan työtä helpottaa automaattiohjaus, vakionopeudensäädin ja videokamerat. Näin kuljettaja pystyy keskittymään olennaisimpaan eli hyvään listintään ja hellävaraiseen mutta tehokkaaseen puhdistukseen. Nostokoneen kuljettajat saavat yhtiöltä ateriakorvauksen ja vastaavat ruokahuollostaan itse.
Helppo nosto helposti Hämeen Helppo Nostosta.
Linkistä löytyy videota naatintalteenotosta:
https://1drv.ms/v/s!Avb8VM3BDLaahd13Z4NfqdqaKrP5DQ?e=oBVE9L